בית נחמה וירוחם
בית שנמשכים בו חיי יצירה
1958. נחמה זמל וירוחם זילברמן נפגשים במסיבה בתל אביב. היא אישה צעירה שעלתה זה עתה מפולין. הוא כבר עשור בארץ. עשר שנים אחר כך, הם מגשימים חלום ורוכשים בית פרטי עם חצר גדולה בשכונת האוצר בחדרה תמורת 55,000 לירות ישראליות. הבית שקנו נבנה כבר בשנת 1949 על ידי הבעלים המקורי, אפריים גרינברג והאדריכל זלמן ויץ והוא מאופיין בחללים נפרדים, תקרות גבוהות והפרדה בין אזורים בהתאם לעקרונות אדריכליים האופייניים לאותה תקופה.


ירוחם עובד כמכונאי רכב אבל תשוקתו הגדולה היא ליצירה בחומר, לחפצים מיוחדים ולאמנות. בכל רגע פנאי הוא יוצר ומרכיב פסלים מחלקי כלי עבודה, כלי רכב, מתכות וכל דבר שכבר לא היה בו שימוש אבל לא כדאי לזרוק…, נחמה עובדת ולומדת, מגדלת ארבעה ילדים וברגעי הפנאי שלה היא בגינה: מטפחת אותה בעשר אצבעות והרבה אהבה. עם השנים מתהווה בית ייחודי האוצר בתוכו היסטוריה יהודית, תרבות ישראלית, אוספים, חפצים עתיקים, אמנות, אדריכלות ועיצוב ייחודיים, מלאכות יד וגינון ובעיקר קסם רב.


הבית מספר את העבר של בעלי הבית, שניהם שורדי שואה, את החיים שבנו בארץ, את אהבתם לאמנות וגם את סיפור מותם בהפרש של 10 ימים זה מזה. זהו סיפור על בני הזוג שקשרו את חייהם ומותם זה בזה אבל זהו גם סיפורם של תקופה ושל עם.
בית נחמה וירוחם, הוקם על ידי בינה, ביתם של בני הזוג, כבית ללא מטרות רווח, שנמשכים בו חיי יצירה, אמנות וקהילה והוא שומר על צביונו המקורי.

בחצר הבית שופץ "המחסן של אבא" והוקם בו מתחם חדרי עבודה לאמנים קבועים (אמני הבית), אמנים אורחים, סדנאות וקורסים לקהילה, שיתופי פעולה וזמן השראה. פנים הבית שומר על צביונו המקורי ומתקיימים בו אירועי אמנות, כיתות אמן ומופעים מוזיקליים, סדנאות וצילומים אמנותיים.
פינה מיוחדת בבית מוקדשת להיסטוריה המשפחתית ומוצגים בה מוצגים ומסמכים מימי מלחמת העולם השנייה, וכן ההיסטוריה האדריכלית של הבית.
אורחים המגיעים לעבודה ולאירועים, מוזמנים לסייר בין חדרי הבית ובחצר, ולהנות ממנוחה וממפגשים בפינות הישיבה שבו.

